Skip to main content

Met deze planttips voor voorjaarsbloembollen weet je zeker dat je in de lente kunt genieten van de mooiste tulpen, krokussen of hyacinten. Op het balkon of in bloempotten op het terras, maar natuurlijk ook tussen het groen van jouw borders in de tuin. Wil je dat jouw voorjaarsbollen straks de sier maken? Met deze planttips laat je niets aan het toeval over.

5 tips voor het planten van voorjaarsbollen

Wat is er leuker dan een kleurrijke en speelse tuin vol vrolijke voorjaarsbloembollen? Creatief zijn met planttips natuurlijk! Je hoeft bollen namelijk niet gesorteerd achter elkaar in de tuin te planten. Je kunt ook kiezen voor lasagne beplanting of verschillende soorten bollen door elkaar heen planten. Zo ontstaat er een gezellige mix van bijvoorbeeld tulpen, narcissen, hyacinten en krokussen. Last van muizen die je bollen opeten of ben je op zoek naar meer creatieve ideeën met voorjaarsbloembollen? Volg dan deze handige planttips.

Tip 1. Plant instructies voorjaarsbollen kwijt? Zo bepaal je de diepte

Ben je de plant instructies voor jouw voorjaarsbloembollen kwijtgeraakt of heb je deze niet ontvangen? Dan kun je gebruikmaken van een handige tip. De plantdiepte en de plantafstand kun je ook bepalen op basis van de omvang van de voorjaarsbol. Een bol moest op een diepte van minimaal 10 centimeter in de grond worden geplant. Zo voorkom je dat de bollen bevriezen. Als ezelsbruggetje kun je een diepte van 3x de bol aanhouden.

Extra tip! Deze manier om de plantdiepte van voorjaarsbollen te bepalen is een gemiddelde. Zorg er dus voor dat je voorjaarsbloembollen koopt met een duidelijke plantinstructie. Flowerbulbs Amsterdam voorziet je altijd van een duidelijke stap voor stap plantinstructie.

Tip 2. Zo creëer je een speels effect in de border of tuin

Wil je wat speelsheid toevoegen aan jouw border? Zet dan verschillende voorjaarsbloembollen bij elkaar. Zo krijg je niet alleen een explosie van kleuren, maar geniet je ook van een gezellige tuin door een explosie van verschillende soorten bollen bij elkaar. Wil je liever een natuurlijk effect of wil je voorjaarsbloembollen als een soort bodembedekker planten? Strooi de bollen dan eerst nonchalant uit over de bodem. Waar ze vallen, ga je ze planten. Sommige verwilderen zelfs. Bollen die verwilderen komen een jaar later weer

voorjaarsbloembollen

Tip 3. Kippengaas om je voorjaarsbollen te beschermen

Wil je voorkomen dat je de hele winter uitkijkt naar bloembollen die uiteindelijk zijn aangevreten door knaagdieren? Plaats dan fijnmazig gaas boven de bloembollen, net onder het oppervlak van de aarde. 2 tot 3 centimeter is voldoende. Zo voorkom je dat de bollen worden aangevreten door knaagdieren. Zoals muizen en ratten, maar ook door konijnen.

Tip 4. Lekker experimenteren met lasagne beplanting

Heb je weleens gehoord van lasagne beplanting? Dit is een uitstekende tip voor als je nog langer van jouw bloembollen wilt genieten. Neem een mooie diepe bak of bloempot en plant eerst de bollen die het laatst in bloei komen. Vervolgens werk je stapsgewijs omhoog. De bollen die het eerst bloeien komen bovenop. Zo kun je dus eigenlijk vanaf het vroege voorjaar tot laat in de zomer genieten van al dat moois.

Tip 5. Een lekker warm dekentje

Als laatste planttip voor voorjaarsbollen is het ook fijn om de vakken die je in september plant van een warm dekentje te voorzien. Hoewel voorjaarsbloembollen goed tegen koude temperaturen en vorst kunnen, is wat extra bescherming toch altijd fijn. Je kunt een warme deken maken van stro, maar ook herfstbladeren doen het prima als een soort kacheltje. Daarnaast is deze humus natuurlijk ook goed om de voedingsstoffen in de bodem op peil te houden. Je kunt in het voorjaar dus rekenen op bloembollen die nog uitbundiger bloeien.

Conclusie

Deze blog over planttips voor voorjaarsbloembollen biedt een schat aan creatieve en praktische strategieën voor het optimaliseren van de bloei in de lente. Van traditionele tot innovatieve plantmethoden zoals lasagne beplanting, iedere tuinliefhebber kan hiermee een levendig en kleurrijk tafereel creëren, of het nu op een balkon, terras of in de tuin is. Door de juiste plantdiepte te hanteren en diverse soorten bollen te combineren, kun je een dynamische en langdurige bloei realiseren. Ook zijn nuttige tips gedeeld om voorjaarsbollen te beschermen tegen knaagdieren en ze extra warmte te geven tijdens koude maanden. Met deze inzichten en een beetje voorbereiding zet je de basis voor een prachtige en bloeiende start van het voorjaar.