Skip to main content

is mogelijk, mits je dat op de juiste manier doet en bij voorkeur niet te lang. Bollen direct in de grond zetten is het beste, maar dat moet wel mogelijk zijn natuurlijk. Moet je jouw voorjaarsbloembollen of zomerbollen toch even bewaren? Praktische tips!

Zo bewaar je bloembollen bewaren

Heb je bloembollen gekregen of gekocht, maar kun je ze nog niet in de grond zetten? Dan kun je ze ook eventjes opslaan. Dat geldt ook voor bollen die al hebben gebloeid. Voorjaarsbloeiende bollen en zomerbloembollen bewaar je elk op een andere manier.

verschillende-bloembollen

Bollen bewaren die al hebben gebloeid

Heb je dit voorjaar of in de zomer al genoten van de bloeiende bollen in jouw border of bloembak? Doe dit dan volgend jaar nog eens door de bloembollen op de juiste manier te bewaren. Knip de bloemen af zodat de steel kan afsterven. Eventueel kun je de bodem nog wat extra bemesten. Zo kan de bol nog meer voedingsstoffen opslaan voor volgend jaar.

Haal de bollen uit de grond als ook het blad en de steel is afgestorven. Maak de bollen goed schoon met een borsteltje. Verwijder zand, wortelresten en de eventuele broedbolletjes.

1. Bewaren van voorjaarsbloeiende bloembollen

Heb je bloembollen gekregen die in het voorjaar bloeien maar kun je ze nog niet planten? Dan is het noodzakelijk om ze op de juiste manier te bewaren. Doe dat op een droge en donkere plek die voldoende ventuleert. De temperatuur mag tussen de 17 en 20 ºC schommelen. Wil je de bollen van hyacinten bewaren? Dan is een temperatuur tussen de 19 en 24 ºC het meest ideaal. De garage of de kelder is vaak een goede bewaarplaats.

Je kunt de bollen het beste bewaren tussen kranten. Zo voorkom je dat ze vochtig worden.

2. Zomerbloeiende bloembollen op de juiste manier bewaren

Zomerbloeiers zoals lelies en dahlia’s bewaar je op een andere manier dan voorjaarsbloeiende bollen. De meeste zomerbollen kunnen niet tegen lage temperaturen en vorst. Het is dus belangrijk dat de temperatuur op de bewaarplaats niet onder het vriespunt zakt. Je kunt deze bollen het beste in een bloembak met aarde of zaagsel bewaren.

Dat zorgt niet alleen voor een goede vochtabsorptie, maar beschermt de bollen ook tegen de kou. Als de maand april en de vorstperiode voorbij is, kunnen de bollen weer de grond in.